Fredag 1 november
9.00-15.30 Kurs i ekologisk hampaodling
Välkomna till en kursdag om ekologisk hampaodling på Mossagården i Veberöd, Skåne.
Industrihampa är en gröda med många olika användningsområden såsom byggmaterial, fibrer, oljor, och foder. I den här kursen kommer vi lära oss om hampaodling och få en rundvandring på en av Mossagårdens kontraktsodlingar i centrala Skåne. Vi kommer gå igenom möjligheterna och utmaningarna med hampaodling, kombinationer med andra grödor, maskinval, samt hur odlingen av hampa påverkar mikrolivet, jordhälsan och kolinlagringen. Vi kommer också diskutera lönsamhet, framväxande marknader och nya produkter.
Plats: Vi samlas på Mossagården kl 09 och åker efter lunch ut i fält till närliggande hampaodling.
Anmälan: https://forms.gle/cVg2x2QYDySzVn9y6
Sista anmälningsdag: 29 oktober
Måndag 4 november
13.00-14.00 Onlineföreläsning med Svensk Kolinlagring och Jenny Höckert från Råd Nu SLU
Vem tar ansvar för jordhälsan?
Mer info kommer snart!
15.00.-16.00 Onlineföreläsning med Gunnar Thelin
Crash course i jordhälsa
Mer info kommer snart!
18.00-19.30 Onlineföreläsning med Olof Thomasson
Kan ekologiskt kretsloppsjordbruk rädda klimatet och trygga vår livsmedelsförsörjning?
Olof Thomsson, Agronomie doktor i kretsloppsteknik och systemanalys
Olof Thomsson presenterar sin studie baserad på 30 svenska ekologiska kretsloppsgårdar, som till stor del är självförsörjande på gödsel och foder. Gårdarna har en förhållandevis stor andel baljväxtvallar och integrerad djurhållning. Resultaten visar att de både lagrar in mer kol i marken och minskar risken för näringsläckage till vattendrag jämfört med svenskt medeljordbruk. Flera av gårdarna är klimatpositiva. I scenarier visas också att om hela Sveriges jordbruk såg ut som de här gårdarna skulle det produceras tillräckligt med livsmedel så att det skulle räcka till hela den svenska befolkningen, under förutsättning att vi svenskar går över på en mer laktovegetarisk diet. Importberoendet skulle alltså kunna minskas avsevärt.
Registrera er här för att få zoom-länk:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUrdO6hrzouGNBQGCGWUIha57Y6WdP2r7Rm
Tisdag 5 november
11-12.00 Onlineföreläsning
Hur får vi tillbaka betesdjuren i slättlandskapet?
Mer info kommer snart!
13-16.30 Gårdsbesök i Bäck (Unnaryd)
Mer info kommer snart!
19.00 – 20.30 Onlineföreläsning med Dan Kittredge
Soil health & nutrient density
Dan Kittredge, founder of the Bionutrient Food Association (BFA) will discuss the topic of nutrient density. Starting with coining the term in 2008, and running through the research that the BFA has been actively doing since 2017 to develop this concept in hard literature. The dramatic variation in nutrient levels in crops, the causal factors, the relationship to organic, local, regenerative, soil type, and individual practices will all be covered. As well the state of development of the Bionutrient Meter, which is designed to be used by any person at point of purchase to assess nutritional levels in food in real time to support purchases of more nutritious options.Don´t miss out!
Registrera er här för att få zoom-länk:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIqduGsrDsoGtfyYdVqqBD3mOs1Gjv43I-z#/registration
Onsdag 6 november
8.30-16.30 Kursdag på Kullabergs vingård
Förmiddag: fördjupning i jordhälsa.
I denna kurs fördjupar vi oss i jordhälsa och vilka faktorer som påverkar kolinlagringen med senaste nytt från forskning i Finland. Hermann går igenom olika maskinval och jordbearbetningsmetoder, växtföljd, insådder och tankesätt. Kullabergs Jamie Santos, tidigare Splendor plant, visar hur de jobbar med kompostering och jordhälsa i praktiken.
Eftermiddag: kurs i bladsaftanalys.
I denna kurs kommer vi att gå igenom hur man jobbar med bladsaftanalys som ett verktyg för att förstå hur man kan optimera fotosyntes och mikronäringstillgång. Joel Williams, rådgivare från Canada kommer att vara med oss på länk 15-16.00 och gå igenom provsvar från några svenska gårdar som varit med i en studiecirkel ledd av Svensk Kolinlagring. Vi får också praktisk information om hur man lägger upp en provtagningsmetodik och konkreta exempel på åtgärder om brister finns.
Kostnad: Gratis, lunch till självkostnadspris
Anmälan: Senast 4 november, först till kvarn, begränsat antal platser (30)
Torsdag 7 november
Mer info kommer snart!
Fredag 8 november
Mer info kommer snart!
Samarrangeras av: