Investera i omställningen
När du klimatinvesterar i Svensk Kolinlagring bidrar du till omställningen av det svenska jordbruket till brukningsmetoder som ökar kolinlagringen, livsmedelssäkerheten och den biologiska mångfalden.
Svensk Kolinlagrings program är skapat av experter i samverkan med Sveriges modigaste jordbrukare och mest framsynta investerare – för de som vill ta ledning i klimatomställningen.
Våra olika paket för investering
Transformation
Klimatfinansiering till projekt för omställning av svenskt jordbruk, hektar för hektar.
- Djupgående förändring
- Innovation
- Jordhälsa
Läs mer och investera
1500 SEK exkl. moms per hektar.
En investering i Svensk Kolinlagrings transformationspaket verkar utöver kolinlagring för andra mervärden som biologisk mångfald och jordhälsa, och inte minst för jordbrukaren genom att vi jobbar med utbildning, samarbete, kunskapsdelning och samskapande av ny kunskap.
Investeringen går till att stödja gårdar som vill göra en djupgående förändring och innovera nya lösningar för framtidens jordbruk som lagrar in koldioxid från atmosfären ner i marken, gynnar biologisk mångfald och stärker den svenska livsmedelsförsörjningen.
Investera i Transformation
Kolkredit
Kvantifierad och verifierad inlagring av kol i svensk jordbruksmark. Kolkrediten baseras på mängd inlagrad kol (removals).
- Inlagring av kol
- Jordhälsa
- Omställning
Läs mer och investera
1800 SEK exkl. moms per ton koldioxidekvivalenter.
Klimatfinansiering med mervärden utanför den egna värdekedjan (beyond value chain mitigation) i linje med SBTi och EU-regler. Genom denna investering kan företag påskynda en netto-nollomställning genom att gå utöver sina egna utsläppsmål.
Våra kolkrediter genereras från gårdar som genomför evidensbaserade åtgärder för att lagra kol i svensk jordbruksmark. Kolkrediten kommer med mervärden: ökad biologisk mångfald, jordhälsa och säkrare skördar i ett förändrat klimat. Jordbrukaren får även utbildning, samarbete och kunskapsdelning.
För investering krävs mål om utsläppsminskningar i linje med vetenskapen till ett globalt netto-noll.
Egen värdekedja
Behöver din organisation hjälp med utsläppsreduktion och kolinlagring i egen värdekedja? Då kan våra experter hjälpa er!
- Skräddarsytt program
- Inlagring av kol
- Beredskap
Läs mer och investera
Pris enligt offert.
En investering i Egen värdekedja innebär en individuellt anpassad omställning mot netto-noll inom en organisations egen värdekedja (scope 3). Passar organisationer som har egna klimatmål och vill jobba med reduktion och kolinlagring för att minska sitt klimatavtryck och arbeta med omställningen i den egna värdekedjan.
Tillsammans utformar vi en plan för omställningsarbetet som kan omfatta flera gårdar och löpa över flera år.
Paketet inkluderar åtgärder för omställning av odlingssystem på utvalda gårdar och kan även innefatta utbildning för gårdar, styrgrupp och anställda.
Forskning & utveckling
Samarbeta kring forskning och utveckling inom kolinlagring och jordhälsa på svenska gårdar
- Living lab
- Metodutveckling
- Databas med kommersiella gårdar
Läs mer och investera
Pris enligt offert.
Svensk Kolinlagring är ett Living-lab som bedriver tvärvetenskaplig, holistisk forskning på svenska kommersiella gårdar. Vi erbjuder unika forskningssamarbeten med organisationer och forskargrupper med behov av data från svenska kommersiella gårdar som har implementerat kolinlagrande åtgärder. Vi kan hjälpa dig med forskningsdesign, metodutveckling, datainsamling, analys och tolkning för att bidra till en agroekologisk omställning. Passar även er som vill stötta forskning, metodutveckling och förbättring av datakvalitet.
Exempel på forskningsexpertis vi erbjuder:
- Praktisk expertis och rådgivning
- Stor databas med jordbruksmetoder och jordkvalitet
- Case studies av spjutspetsgårdar
- Ett stort nätverk på matsystemnivå
REFERENSER
Företag som har INVESTERAt
Vi samarbetar med cirka 40 gårdar runt om i landet
Kolinlagrande jordbruk - vad handlar det om?
Gröna fält
Håll fälten gröna året om med levande gröda/levande rötter. Fotosyntesen är grunden för all kolinlagring och därför är det en förutsättning att det finns levande grödor på fält så länge som möjligt.
Maximera diversitet
Maximera diversitet och biologisk mångfald ovan och under jord, på fält-, gårds- och landskapsnivå. Det råder idag en generell konsensus att diversiering bidrar till ett hållbart och motståndskraftigt jordbruk.
minimera störningar
Minimera störningar som jordbearbetning, kemiskt växtskydd och bekämpningsmedel.
Åkrar som bearbetas mindre har ofta en bättre aggregatstruktur vilket minskar avgången av markkolet och minskar erosionsrisken.
maximera biomassa
Maximera biomassa ovan och under jord. För att maximera fotosyntesen gäller det att hålla grödorna i tillväxtstadie så länge som möjligt för att öka biomassan som växer både ovan och under jord.