Fredag 1 november 

 

9.00-15.30 Kurs i ekologisk hampaodling

 

Välkomna till en kursdag om ekologisk hampaodling på Mossagården i Veberöd, Skåne.

 

Industrihampa är en gröda med många olika användningsområden såsom byggmaterial, fibrer, oljor, och foder. I den här kursen kommer vi lära oss om hampaodling och få en rundvandring på en av Mossagårdens kontraktsodlingar i centrala Skåne. Vi kommer gå igenom möjligheterna och utmaningarna med hampaodling, kombinationer med andra grödor, maskinval, samt hur odlingen av hampa påverkar mikrolivet, jordhälsan och kolinlagringen. Vi kommer också diskutera lönsamhet, framväxande marknader och nya produkter.

 

Plats: Vi samlas på Mossagården kl 09 och åker efter lunch ut i fält till närliggande hampaodling.

 

Anmälan: https://forms.gle/cVg2x2QYDySzVn9y6 

Sista anmälningsdag: 29 oktober

Måndag 4 november 

 

10.00.-12.00 Onlineföreläsning med Gunnar Thelin

Jordhälsa och lönsamhet – grundkurs

Vill du ha bättre förutsättningar att möta ett nyckfullt väder och skapa en mer robust produktion? I den här kursen får du kunskap om hur jord, vatten och väder hänger ihop och hur du arbetar med dessa parametrar för att säkra avkastningen på markerna du brukar.

Kursen kommer att gå igenom mullbildning, vattenhushållning och produktion av biomassa på gårdsnivå och visa hur ekosystemprocesserna kan stärkas. Jordens kolinnehåll är centralt för att bygga en robust produktion och kan bidra till många mervärden på gården. Kursen kommer ge exempel på verktyg för att stärka ekosystemprocesserna. Ett stort fokus kommer ligga på jordhälsa, vattenhushållning och kolinlagring som alla kan bidra till bättre lönsamhet på din gård.

Medverkan: Gratis
Arrangeras av: Lunds universitet
Anmälan: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYkfu6przksEtEKTZofnAPdHSQV99N3LCAt#/registration

 

13.00-14.00 Onlineföreläsning med Svensk Kolinlagring och Jenny Höckert från Råd Nu SLU

Vem tar ansvar för jordhälsan?

Mer info kommer snart!

 

 

18.00-19.30 Onlineföreläsning med Olof Thomsson

Kan ekologiskt kretsloppsjordbruk rädda klimatet och trygga vår livsmedelsförsörjning?


Olof Thomsson, Agronomie doktor i kretsloppsteknik och systemanalys
Olof Thomsson presenterar sin studie baserad på 30 svenska ekologiska kretsloppsgårdar, som till stor del är självförsörjande på gödsel och foder. Gårdarna har en förhållandevis stor andel baljväxtvallar och integrerad djurhållning. Resultaten visar att de både lagrar in mer kol i marken och minskar risken för näringsläckage till vattendrag jämfört med svenskt medeljordbruk. Flera av gårdarna är klimatpositiva. I scenarier visas också att om hela Sveriges jordbruk såg ut som de här gårdarna skulle det produceras tillräckligt med livsmedel så att det skulle räcka till hela den svenska befolkningen, under förutsättning att vi svenskar går över på en mer laktovegetarisk diet. Importberoendet skulle alltså kunna minskas avsevärt.

 

Registrera er här för att få zoom-länk:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUrdO6hrzouGNBQGCGWUIha57Y6WdP2r7Rm 

 

 

Tisdag 5 november 

 

11-12.00 Onlineföreläsning med Olof Hallström, Varva Regenerative och Lova Brodin, Miljömatematik

Hur får vi tillbaka betesdjuren i slättlandskapet? 

Specialisering i dagens jordbruk leder till förlust av jordhälsa, beroende av konstgödsel och utarmad biologisk mångfald. Kan vi producera mat och andra ekosystemtjänster samtidigt? Olof Hallström, Varva Regenerative och Lova Brodin, Miljömatematik presenterar ett banbrytande förslag på hur ett nytt system och affärsmodell för bete i slättbygd kan se ut. Hur får vi det lönsamt att producera livsmedel så att jordhälsa, kolinlagring och biologisk mångfald kan öka? Vilka aktörer och kompetenser behövs för att lyckas? Samtalet modereras av Jessica Johansson, Svensk Kolinlagring.

 

 

13-16.30 Gårdsbesök i Bäck (Unnaryd)

 

Mer info kommer snart!

         

 

 

19.00 – 20.30 Onlineföreläsning med Dan Kittredge

Soil health & nutrient density


Dan Kittredge, founder of the Bionutrient Food Association (BFA) will discuss the topic of nutrient density. Starting with coining the term in 2008, and running through the research that the BFA has been actively doing since 2017 to develop this concept in hard literature. The dramatic variation in nutrient levels in crops, the causal factors, the relationship to organic, local, regenerative, soil type, and individual practices will all be covered. As well the state of development of the Bionutrient Meter, which is designed to be used by any person at point of purchase to assess nutritional levels in food in real time to support purchases of more nutritious options.Don´t miss out!

 

Registrera er här för att få zoom-länk:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIqduGsrDsoGtfyYdVqqBD3mOs1Gjv43I-z#/registration 

 

Onsdag 6 november

8.30-16.30 Kursdag på Kullabergs vingård 

 

Förmiddag: fördjupning i jordhälsa. 

I denna kurs fördjupar vi oss i jordhälsa och vilka faktorer som påverkar kolinlagringen med senaste nytt från forskning i Finland. Hermann går igenom olika maskinval och jordbearbetningsmetoder, växtföljd, insådder och tankesätt. Kullabergs Jamie Santos, tidigare Splendor plant, visar hur de jobbar med kompostering och jordhälsa i praktiken.

 

Eftermiddag: kurs i bladsaftanalys. 

I denna kurs kommer vi att gå igenom hur man jobbar med bladsaftanalys som ett verktyg för att förstå hur man kan optimera fotosyntes och mikronäringstillgång. Joel Williams, rådgivare från Canada kommer att vara med oss på länk 15-16.00 och gå igenom provsvar från några svenska gårdar som varit med i en studiecirkel ledd av Svensk Kolinlagring. Vi får också praktisk information om hur man lägger upp en provtagningsmetodik och konkreta exempel på åtgärder om brister finns. 


Kostnad: Gratis, lunch till självkostnadspris
Anmälan: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScqlDYysZFxnV-ilntCj30zm4Z0Cs8-z0h8wUkLtHMnVyW5Qg/viewform
Senast 4 november, först till kvarn, begränsat antal platser (30)

 

 

 

 

 

15.00-16.00 Onlineföreläsning med Joel Williams, rådgivare integrated soils, CA

Plant sap analysis



Plant sap analysis is an emerging tool in the toolbox that farmers can use to manage plant nutrient status, fertiliser use efficiency and plant health. Sap analysis differs from traditional leaf/tissue analysis which reflects an accumulation of nutrients during the plants entire cycle or season, rather than indicating the real-time concentration that is currently available for growth and development. This real-time analysis can be useful as a predictor of future nutrient status rather than a snapshot of previous nutrient availability. However, with new tools comes the need for new understanding on how to interpret a sap analysis and more importantly, how to translate the results into field management strategies. This presentation will shed light on interpreting a sap analysis with a particular focus on nutrient mobility in the young vs old leaves as well as how to design an appropriate tank mix for foliar application to address imbalances determined from sap analysis. Example analyses will be used as case studies to demonstrate this process of interpretation into action.

 

Registrera er här för att få zoom-länk: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMpd-qsrDsjEtOjdi-0axKRT64NTPgfhsCK#/registration

 

Torsdag 7 november

 

 

13.00-14.00 Onlineföreläsning med Aleksander Novak, architect DarkMatterLabs, Host Jessica Johansson, Miljömatematik

”Universal Basic Nutrient Income”


What are the true costs of eating unheatlhy food from nutrient depleted soils? Would society acually profit from just giving healthy food away for free? How can we redesign the economy to foster healthy soils and people? Join us for a mind blowing hour on future food and economic systems design.

Registrera här för att få zoom-länk: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0sdeqvrTwoE9IW9vjs2ZmNLbV6Zl7l1va8#/registration

         

Fredag 8 november

 

Mer info kommer snart!

 

FoU-dagarna 2024, 7-8 november

 

Välkommen till två dagar med fokus på forskning och utveckling inom ekologisk produktion.

Årets tema: Hur får vi snurr på kretsloppen?

 

Arrangörer: Jordbruksverket och SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt Hushållnings­sällskapet.

 

Information och anmälan

Konferensen vänder sig till: rådgivare och forskare

Datum: 7–8 november 2024

Tid: klockan 10.00 den 7 november till cirka klockan 15.00 den 8 november

Plats: Ulls hus, Ultuna i Uppsala eller digitalt deltagande

Kostnad: Digitalt deltagande är kostnadsfritt. Konferensens avgift, inklusive lunch och fika, vid deltagande på plats är 240 kronor per dag (exklusive moms). Middagen kostar 400 kronor exklusive moms. Konferens­avgift och kostnaden för middagen kommer att faktureras före konferensen. Eventuell åter­betalning sker endast om du avbokar din plats senast 14 dagar före konferensen, det vill säga den 24 oktober.

 

Samarrangeras av: